Kalėdiniai meduoliai/sausainiai - mano kasmetinė tradicija. Ir nesvarbu, kad mano dekoruoti sausainiai labai toli nuo pamatytų pinterest, ir nesvarbu, kad jų kepimas ir dekoravimas atima pusę dienos, nes visada jų kepu daug... Svarbiausia, kad tą dieną, kai kepu meduolius, namuose kvepia ir jaučiasi Kalėdos! Dalijuosi receptu pagal kurį pati kepu meduolius, gal pravers ir Jums!
reikės:
550 g. miltų,
240 g medaus,
110 g sviesto,
60ml vandens,
1 kiaušinio,
2 šaukštų tirpios kavos,
100 g cukraus,
1 arb. š. vanilinio cukraus,
0,5 arb šaukštelio sodos ir acto sodai nugesinti,
1 arb. š. kepimo miltelių,
Kalėdinių prieskonių (naudojau imbierą, cinamoną ir muskatą).
Kaip gaminti?
1. Mažame puode ar keptuvėje sudedame vandenį, tirpią kavą, medų, sviestą, cukrų ir kaitiname ant silpnos ugnies kol ištirpsta.
2. Nuimame nuo ugnies puodą kad pravėstų ir sudedame prieskonius, vanilinį cukrų bei kiaušinį ir viską gerai išmaišome.
3. Atskirame dubenyje išmaišome miltus, kepimo miltelius, nugesintą sodą ir galiausiai sumaišome su ištirpinta mase.
4. Padedame tešlą į šaldytuvą bent 30 min.
5. Pabarstome ant stalo miltų ir kočiojame tešlą bei spaudome įvairių formų sausainius. Jei tešlą iškočiosite nelabai plonai, meduoliai bus storesni, ir nepamirškite, kepant jie dar šiek tiek iškyla :)
6. Kepame sausainius 160 laipsnių temperatūroje 10-15min. Jei meduoliai plonesni pilnai pakaks 10min, jei storesni - 15 min ;)
7. Na ir galiausiai pasitelkiant tirpintą baltą šokoladą ir maistinius dažus arba kiaušinių baltymų ir cukraus pudros masę bei įvairius pabarstukus puošiame, kaip tik leidžia mūsų vaizduotė :) Arba nedekoruojam ir paliekam natūralius meduolinius sausainius, nes dėl savo formos jie ir taip puikiai atrodo ;)