2020 m. sausio 19 d., sekmadienis

Salotų laiveliai su vištiena

Šį savaitgalį nusprendžiau praleisti mėgaujantis poilsiu, knygomis ir filmais, tad sekmadienį dar visai nesinorėjo grįžti į ritmą... O pasigaminti kažką pirmadienio pietums vis tiek teko :D Tad šį kartą priėmiau sprendimą pasigaminti kažką lengvo, paprasto, ir kaip jau tampa įprasta - sveikesnio :)
Dalijuosi ir su jumis, paprastu, lengvu greitai paruošiamu pietums/vakarienei/pusryčiams tinkamu variantu - 
Salotų laiveliai su vištiena
1 procijai reikės:
30g romaninių salotų (tai būtų 2 romaninės salotos lapai), kuo gilesni, tuo patogiau,
100g. vištienos filė.
20 g. kiaulienos šoninės,
60g. pomidorų,
60g. agurkų,
50g. avokado,
40g. graikiško jogurto,
20g. tarkuoto sūrio Džiugas,
žiupsnelio prieskonių vištienai.

Kaip gaminti?
1. Vištieną supjaustyti gabalėliais, apibarstyti prieskoniais ir apkepinti keptuvėje.
2. Kiaulienos šoninę supjaustyti nedideliais gabalėliais.
3. Agurkus, pomidorus, avokadus taip pat supjaustyti nedideliais gabalėliais.
4. Į salotos laivelius dėti gabalėliais pjaustytas daržoves, pasmulkintą kiaulienos šoninę ir apkeptą vištieną. Uždėti ant viršaus graikiško jogurto ir apibarstyti tarkuotu Džiugo sūriu. 
Skanaus!

Maistinė vertė:
400.8 KCal
Baltymų - 38,8 g.
Angliavandenių - 9,23 g.
Riebalų - 23.59 g

2020 m. sausio 18 d., šeštadienis

Raudonųjų ryžių troškinukas su daržovėmis ir krevetėmis

Savaitgalį ir valgyti reikia savaitgališkai :D Nebūtinai visiškai paleidžiant vadeles, bet palepinant ir pasimegaujant - būtinai!
Šio šeštadienio vakarienei pas mus -
Raudonųjų ryžių troškinukas su krevetėmis

2 porcijoms reikės:
450 g. Nelukštentų krevečių arba 250g. Lukštentų :)
120g. Raudonųjų ryžių,
300g. Daržovių mišinio (naudojau kinietišką),
2 valg. Šaukštų riešutų sviesto,
3 skiltelių česnako,
1 svogūno,
200ml riebios grietinėlės.

Kaip gaminti?
1. Uždedame virti ryžius su žiupsneliu druskos ir verdame apie 45min.
2. Išvalome krevetes.
3. Į keptuvę su šaukšteliu kokosų aliejaus dedame sutarkuotas česnako skilteles ir smulkiai pjaustytą svogūną.
4. Kai svogūnai gražiai apskrunda supilame grietinėlę ir sudedame riešutų sviestą ir kaitiname maišant iki vientisos masės.
5. Į kitą keptuvę apkepinti sudedame daržoves. Į apkepintas daržoves sudedame išvirusius ryžius ir išmaišome.
6. Į riešutų sviesto padažą sumetame krevetes ir patroskiname apie 5 min.
7. Krevetes išimame iš padažo, o padažą sumaišome su ryžiais ir daržovėmis.
8. Pateikiame ryžių troškinuką su krevetėmis ant viršaus.
Skanaus!

2020 m. sausio 14 d., antradienis

Beveik keto lazanija

Kažkaip net keista, bet šį mėnesį man itin dažnai ateina mintis, jog reikia pasigaminti lazaniją :) Galvoju, kad galbūt ne aš viena lazaniją labai mėgstu, tad nusprendžiau paieškoti varianto, kaip lazaniją (ar bent jau kažką panašaus į ją) pasigaminti sveikiau ir su mažiau kalorijų :)
Taigi, dalijuosi, lazanijos su mažai angliavandenių receptu - 
Beveik keto lazanija

6 porcijoms reikės:
700g. cukinijos (2-2,5 vnt mažų cukinijų),
300 g. graikiško jogurto,
200 g. fermentinio sūrio,
200g. avokado,
500g. jautienos faršo,
400g. konservuotų pomidorų,
5g (1 arb. šaukštelis) prieskonių mėsai.

Kaip gaminti?
1. Faršą apibarstome prieskoniais ir dedame į keptuvę kol šiek tiek gelsvai apskrus, tada supilame pomidorus ir maišant dar patroškiname.
2. Cukinijas supjaustome išilgomis plonomis riekelėmis, pabarstome druska ir paliekame pastovėti, kad išsiskirtų drėgmė. Po to atsiradusią drėgmę nuvalome popieriniu rankšluosčiu.
3. Avokadus sutriname, sumaišome su graikišku jogurtu ir į šią masę dar įmaišome tarkuotą fermentinį sūrį.
4. Sluoksniuojame lazaniją: 1 sluoksnis cukinijos, tada dedame maždaug pusę apkepinto faršo su pomidorais, o ant viršaus tepame avokado, graikiško jogurto ir sūrio masę, tada dar kartą pakartojame šį eiliškumą, o galiausiai uždedame trečią sluoksnį avokadų, graikiško jogurto ir sūrio masės. 
5. Dedame į orkaitę įkaitintą iki 180 laipsnių ir pakepame lazaniją apie 15-20 min.
Skanaus!

Maistinė vertė:
Kcal 1 porcijoje (apie 300 g. patiekalo) - 403.48 KCal
Baltymų - 30,77 g.
Angliavandenių - 10,47 g.
Riebalų - 26.03 g

6 porcijose - 2418.55 KCal
Baltymų - 184.5 g.
Angliavandenių - 62.2 g.
Riebalų - 156.17 g




Salotos su kiaulienos išpjova

Jei jau valgyti salotas, tai su daug skonių ir ryškias!
Dalijuosi vienu iš ryškių salotų receptų ir su Jumis!
Puikiai tiks pietums, o mažesnė porcija ir vakarienei ;)

Salotos su kiaulienos išpjova
1 porcijai reikės:
150g. Kiaulienos išpjovos,
100 g. Salotų mišinio,
150 g. Agurkų,
125 g. Pomidoriukų
1 apelsino,
5g. Prieskonių mėsai,
2 valg. Šaukštai balzaminio acto.

Kaip gaminti?
1. Dedame į lėkštę salotas, kubeliais pjaustytus agurkus, pomidoriukus ir apelsiną.
2. Kiaulieną apibarstome prieskoniais ir druska, jei prieskoniai be druskos, ir apkepiname keptuvėje maždaug po 4 min abi puses.
3. Iškeptą mėsą supjaustome gabalėliais ir dedame ant salotų.
Skanaus!

Maistinė vertė:
Kcal 1 porcijoje - 390,38 KCal
Baltymų - 40,95 g.
Angliavandenių - 34,27 g.
Riebalų - 10,38 g

2020 m. sausio 13 d., pirmadienis

Vištienos kukuliukai su feta sūrio įdaru

Po savaitgalio, kurio metu gal kiek atsipalaidavome, grįžtame į vėžes ir pietums, bei kitiems valgymams toliau gaminamės patiekalus, kurie yra sveikesni ir duoda organizmui daugiau naudos.
Šį kartą gaminau nelabai spalvingą ir ryškų, bet tikrai skanų patiekalą:

Vištienos kukuliukai su feta sūrio įdaru ir žiediniais kopūstais
Reikės:
120 g. vištienos faršo,
žiupsnelio druskos,
50 g. feta sūrio,
1 mažo kiaušinio,
1 arb. šaukštelio krakmolo,
200 g. žiedinio kopūsto,
10 g. bulvių prieskonių.
Kaip gaminti?
1. vištienos faršą sumaišome su kiaušiniu, druska ir krakmolu.
2. iš fetos suformuojame maždaug 7-8 kamuoliukus.
3. Žiedinį kopūstą supjaustome smulkiais gabalėliais ir apibarstę bulvių prieskoniais dedame į keptuvę ir kepiname. Aliejaus tam visai nereikia, nes iš žiedinio kopūsto išsiskiria drėgmė ir kopūstas keptuvėje troškinasi ir apskrunda.
4, Į įkaitintą keptuvę (taip pat be aliejaus) dedame maždaug po pusė šaukšto vištienos faršo masės ant viršaus dedame po fetos rutuliuką ir ant viršaus dar pusė šaukšto vištienos faršo. Apkepiname iš abiejų pusių, kol gražiai gelsvai apskrunda.
Skanaus!
Maistinė vertė:
Kcal 1 porcijoje - 420,36 KCal
Baltymų - 38,60 g.
Angliavandenių - 13,03 g.
Riebalų - 24,62 g.

2020 m. sausio 12 d., sekmadienis

Cheat day a.k.a. Kviestinė vakarienė #2

Taigi, taip jau nutiko, kad net ir sausio mėnesį susiplanavome visi susirinkti kartu ir sekmadienį skirti namų restorano treniruotei, ruošiant maistą šį kartą 10-iai žmonių 💖
Nuo ankstesnės vakarienės teko pamažinti žmonių skaičių, nes pasirodo mūsų kambarys nėra toks erdvus, kad laisvai susodintume 12 žmonių 😞
Bet, net jei šį kartą mūsų šiek tiek mažiau, vis tiek kviestinė vakarienė ne ką mažesnis iššūkis, o ir smagumas nuo žmonių skaičiaus taip pat nepriklauso, tad kviečiame atversti meniu!

Be abejo, dalijuosi ir receptais, jeigu kurį iš šių receptų norėsite pasigaminti patys.
Skrebučiai su krevetėmis ir vištiena


10 porcijų reikės:
10 riekelių baltos duonos (batono),
750 g nelukštentų atvėsintų krevečių,
500 g vištienos filė arba šlaunelių mėsos
20 g. vištienos prieskonių
150 g. gražgarsčių
100 g. sezamo sėklų
1 česnako skiltelės,
1 mažas svogūnas,
1 kiaušinis,
Aliejaus kepimui 
Padažui: 
pusė citrinos sulčių,
4 valg. Šaukštai vandens,
2 avokadai,
4 valg šaukštai sweet-čili padažo


Kaip gaminti?
1. Išlukštenti krevetes ir supjaustyti gabaliukais.
2. Vištieną supjaustyti gabalėliais tokio dydžio kaip krevečių gabalėliai.
3. Krevetes sumaišyti su vištiena ir į mišinį sudėti: 1 išplaktą kiaušinį, vieną smulkiai pjaustytą mažą svogūną, vieną tarkuotą česnako skiltelę, 2 valg, šaukštus sweet-chilli padažo, vištienos prieskonius ir vieną šaukštą sezamo sėklų. Viską gerai išmaišyti.
4. Imame riekelę batono ir šaukštu dedame krevečių ir vištienos masę. Viršų apibarstome sezamo sėklomis.
5. Dedame kepti į įkaitintą aliejų, jei aliejaus inde daug, tai skrebutir įdėjus turėtų pats apsiversti, jei aliejaus nedaug tada teks patiems apversti ir daugiausiai kepti krevečių-vištienos puse į apačią.
6. Padažui visus produktus sudedame į trintuvą ir sutriname į vientisą gana skystą masę.
Pateikiame su padažu ir gražgarstėmis ant viršaus. Skanaus!

Kiaulienos išpjovos kepsneliai

10 porcijų reikės:
1500 g. Kiaulienos išpjovos,
100 g. mėlynių uogienės marinavimui,
druskos,
1500 g. batatų,
20g. Bulvių prieskonių,
100 ml grietinėlės,
100 g. Sviesto,
Keptoms daržovėms:
1 žalios paprikos,
1 oranžinės paprikos,
2 geltonų paprikų,
500 g. pievagrybių,
1 mažos cukinijos.
Padažui:
100g. Sviesto
100g. Grietinėlės
300g. Pistacijų 

Kaip gaminti?
1. Kiaulienos išpjovą supjaustome porcijiniais gabalėliais. ir sudedame į dubenį, apibarstome druska ir supilame mėlynių uogienę. Išmaišome ir paliekame marinuotis bent pusvalandžiui.
2. Batatas nuskutame ir verdame puode su pasūdytu vandeniu.
3. Daržoves supjaustome griežinėliais, apibarstome prieskoniais apšlakstome aliejumi ir dedame į orkaitę įkaitintą iki 170 laipsnių apkepinti apie 20-25 min.
4. Išvirusias batatas pertriname kartu su sviestu ir grietinėle.
5. Padažą ruošiame nedideliame puode. Įdedame sviestą, palaukiame kol jis išsilydys, tada sudedame smulkintas pistacijas, kad jos šiek tiek apskrustų. Galiausiai supilame grietinėlę ir dar šiek tiek pakaitiname.
6. Kepsnius kepame įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, prieš kepant kepsnius, juos reikėtų nusausinti, nes kitu atveju labai taškysis, ir gana dažnai gali tekti pravalyti keptuvę. kepame maždaug po 4 min abi puses jei gabalėliai nemaži ir ne ploni, jei pjaustysite plonesniais, pakaktų kepti po 2 min abi puses.
7. Į lėkštę dedame batatų purė, apkepintų daržovių, kepsnį ir šalimais padedame padažo, arba galima jį tiesiai tepti ant kepsnio.
Skanaus!

Kavos pudingas su ledais
10 porcijų reikės: 
Kavos pudingui:
1000 ml grietinėlės
300g smulkaus cukraus
200 g. šviežiai sumaltos ir užplikytos kavos
10 vnt didelių kiaušinių trynių
1000ml mėgstamų ledų (aš naudojau šokoladinius)

Morengui:
170g. smulkaus cukraus
3 vnt kiauišnio baltymai

Kaip gaminti?
1. Puode kaitinant sumaišome grietinėlę ir cukrų.
2. Sumaišome pakaitintą grietinėlę su kava bei po vieną įmaišome kiaušinio trynius.
3. Pilame į puodelius, ar kitus kepti tinkamus indelius maždaug iki pusės. Dedame į gilesnę skardą ir prieš pašaunant į iki 110 laipsnių įkaitintą orkaitę pirmiausia į skardą pripilame verdančio vandens kad apsemtų indelius iki pusės. Kepame apie 40-45 min.
4. Išimame pudingus iš orkaitės ir paliekame atvėsti bent porą valandų.
5. Pasigaminame morengą suplakant kiaušinio baltymus ir cukrų, kol gausis standi masė.
6. Ant atvėsinto kavos pudingo dedame griežinėlį ledų, aptepame morengu ir apdeginame morengą su karamelizatoriumi (dujiniu degikliu).
Skanaus!

2020 m. sausio 6 d., pirmadienis

Sausainiukai (tie kurie pradeda sveikai maitintis ir sportuoti Sausį)

Na ką, po Naujų metų sutiktuvių, kaip ir kasmet grįžtame į ritmą. Su naujais tikslais, užsibrėžtais siekiais, norais ir palinkėjimais. Nenuneigiama tiesa, kad sausio mėnesį sparčiai padaugėja žmonių sporto klubuose ir tų, kurie nusistato sau tikslus maitintis sveikiau, arba sportuoti daugiau. O labiausiai man patinka lyg ir pašaipus, bet visgi toks mielas pavadinimas tiems, kurie nuo sausio pradeda sportuoti ar valgyti sveikiau - Sausainiukai :D
Siejasi tiek su sausio mėnesio pavadinimu, tiek ir su sausainiais, kurie taip puikiai tinka prie kavos ar arbatos :D Tam, kad būtų šiek tiek lengviau, ir turėtumėt daugiau pasirinkimų sveikiems patiekalams, nusprendžiau šį mėnesį dalintis pietų receptais, kurie bus sveiki, skanūs, gal kartais kažkiek kitokie ir šalia šių patiekalų bus ir energetinė vertė bei kalorijos vienai porcijai.
Taigi, pradedame nuo visai paprasto patiekalo -
Vištienos kepsneliai su žirneliais ir morkomis




1 porcijai reikės:
100g. vištienos filė,
150g. žiedinio kopūsto,
1 mažo kiaušinio,
40g. tarkuoto sūrio "Džiugas",
75g. žalių žirnelių,
75g. morkų,
1 arb šaukštelio druskos
1 arb šaukštelio žolelių (provanso)
100ml vandens daržovių troškinimui






Kaip gaminti?
1. Vištieną supjaustome smulkiais gabalėliais ir užberiame pusė šaukštelio druskos, bei pusė šaukštelio žolelių ir išmaišome.
2. Žiedinį kopūstą nuplauname, nusausiname ir sutarkuojame arba susmulkiname trintuvu.
3. Į vištieną suberiame žiedinio kopūsto masę, "Džiugo" sūrį ir išplaktą kiaušinį.
4. Viską išmaišome ir kepame blynelius keptuvėje. (jei keptuvė nelipa, drąsiai galima kepti be aliejaus, jei visgi aliejus reikalingas, įpilkite šlakelį aliejaus 10ml - apie 90 KCal).
5. Morkas supjaustome kubeliais sumaišome su žirneliais, bei puse šaukštelio druskos ir žolelių.
6. Dedame į keptuvę, įpilame 100 ml vandens ir patroškiname apie 10 min.

Maistinė vertė:
Kcal 1 porcijoje - 498,9 KCal
Baltymų - 53,16 g.
Angliavandenių - 26,68 g.
Riebalų - 19,71 g.

Sėkmės visiems maitinantis sveikiau!
Pradžiai, bent jau sausio mėnesį :)

2019 m. gruodžio 25 d., trečiadienis

Šventinis pyragas

Štai ir išaušo viena didžiausių metų švenčių - Kalėdos!
Linkiu, kad visus suptų artimiausi ir brangiausi žmonės, kad mėgautumėtės laiku praleistu kartu, kad smulkmenos jūsų neerzintų, kad jūsų širdis užpildytų laimė ir meilė ❤️
Kadangi artimuosius norisi pradžiuginti ir kokiu mėgstamu patiekalu ar desertu, dalijuosi pyrago receptu, kuriuo savo šeimą lepinsiu šiemet 😇😉🥰
Šventinis pyragas su baltuoju šokoladu ir anakardžiais

Reikės:
250g. Sviesto,
2puodelių cukraus,
1arb. Šaukštelio vanilinio cukraus,
Pusės arb. Šaukštelio druskos,
6 kiaušinių,
2puodelių miltų,
2arb. Šaukštelių kepimo miltelių,
200g. Baltojo sokolado
100g. Anakardžių riešutų papuošimui.

Kaip gaminti?
1. Sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi sutriname iki vientisos masės galima maišyti tiek rankomis tiek maišytuvu.
2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir puse šaukštelio druskos.
3. Į cukraus ir sviesto masę po vieną įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome kiekvieną.
4. Į masę su jau įmaišytais kiaušiniais dalimis beriame miltus ir gerai išmaišome. Galiausiai supilame į formą.
5. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių ir joje kepame pyragą apie 1val.
6. Išimame iš orkaitės, paliekame atvėsti.
7. Inde ištirpiname baltąjį šokoladą ir juo apliejame atvėsusio pyrago viršų.
8. Pyrago viršų apibarstome smulkintais anakardžių riešutais.
Skanaus! Ir dar kartą smagių gražiausių metų švenčių!

2019 m. gruodžio 19 d., ketvirtadienis

Pyragas Kūčioms su karijų riešutais

Manau, kad tikrai Kūčių stalo desertu galima laikyti kūčiukus su aguonpieniu. Tikiu, kad nepamiršite ir jų ant šventinio stalo, bet šį kartą nusprendžiau pasiūlyti ir pyrago variantą, kuris puikiai tiks Kūčių stalui, o dar yra ir lengvai pagaminamas. Tad jeigu pritrūks idėjų ką saldaus pasigaminti be kiaušinių, sviesto ir pieno, šis variantas puikiai tiks :)

Pyragas sus karijų riešutais

Reikės:
1 puodelio karijų riešutų,
2 puodeliai medaus,
1 puodelis riešutų sviesto,
2 šaukštai klevų sirupo
3 valg, šaukštai rudojo cukraus.
Pagrindui:
2 puodelių miltų,
pusės šaukštelio druskos,
pusė puodelio ištirpinto kokosų aliejaus,
apie 100 ml šalto vandens,
3 valg. šaukštai rudojo cukraus.

Kaip gaminti?
1. Suminkome tešlos ingridientus į vientisą masę.
2. Keptuvėje apkepiname karijų riešutus su ruduoju cukrmi ir šaukštu vandens.
3. Ištirpiname medų ir sumaišome su riešutų sviestu, cukrumi ir klevų sirupu.
4. Tešlą išminkome ir išklojame ja formą pyragui, bei pakepame 180 laipsnių orkaitėje apie 35min, tuomet išjungę orkaitę neatidarinėjant durelių paliekame tešlą dar pastovėti šiltai. Po to išimame ir šiek tiek atvėsiname.
5. Ant iškeptos tešlos pilame įdaro masę.
6. Viršų sudarant gražų vaizdą papuošiame išdėliojant karijų riešutus.
Skanaus!

2019 m. gruodžio 17 d., antradienis

Tuno salotos su makaronais

Jau ne kartą susidūriau su situacijomis, kai gavau vieną ar kitą patarimą ar pasiūlymą. Manau, kad labai teisinga mintis yra, jog patarimai niekada nepamaišo. Niekas neverčia kiekvieno patarimo ar pasiūlymo būtinai klausyti, visada galima patiems nuspręsti, kuriuo patarimu pasinaudosime, o kuriuo ne. Šį kartą, ne veltui, kalbu apie patarimus ir pasiūlymus. Visą laiką tuno salotas ruošdavau sau įprastu būdu, su majonezu. Tada pastebėjau, kad draugė taip pat gaminasi tuno salotas, bet jos atrodo kažkaip kitaip :) Paaiškėjo, jog ji savo tuno salotas daro su tuno užtepėle, kuri puikiai tinka ir sumuštiniams. Taigi, pasinaudojusi jos patarimu, tuno salotas su tuno užtepėle pasidariau ir aš. Ir žinokit, puikiai, o ir majonezo šioms salotoms visai netrūksta. Manau, kad šios salotos puikiai tiktų ir Kūčių stalui!

Tuno salotos su makaronais
Reikės:
400g. makaronų,
300g. žalių žirnelių,
300g. konservuotų kukurūzų,
280g. Tuno užtepėlės (naudojau su itališkais prieskoniais)
Druskos.

Kaip gaminti?
1. Užverdame vandenį, suberiame makaronus, pasūdome ir verdame, kol makaronai išvirs. Apie 15min.
2. Dedame į dubenį išvirtus atvėsintus makaronus, žirnelius, kukurūzus ir tuno užtepėlę. Viską gerai išmaišome ir pabarstome druska, jei reikia.
Labai paprasta ir
skanu!

Duona su džiovintais vaisiais

Kažkada, prieš keletą metų kažkas mane pavaišino juoda duona su džiovintais vaisiais... Ji mane iš karto sužavėjo. Nepasakyčiau, jog esu didelė džiovintų vaisių fanė, tačiau, kartais užsimaniusi arba su tinkamais produktais, suvalgau juos su pasimėgavimu.
Visgi, ta duona su džiovintais vaisiais man visada pakelia nuotaiką ir prideda šventiškumo. Visgi, kasdieninės duonos savo virtuvėje nekepu :) Taigi, kviečiu šventiniam stalui, arba šiaip kokiam savaitgaliui išsikepti juodą duoną su džiovintais vaisiais!

Reikės:
1kg miltinio mišinio juodai duonai (naudoju jį, nes tikrai susitaupo laiko ir yra labai patogu)
35g. presuotų arba apie 16g. sausų mielių.
800ml šilto vandens
50g. džiovintų abrikosų,
50g. džiovintų spanguolių,
50g. džiovintų slyvų.

Kaip gaminti?
1. Miltinį mišinį pilame į dubenį, sudedame mieles, supilame šiltą vandenį ir minkome arba pasinaudoję maišytuvu maišome, kol nelieka sausų miltų.
2. Džiovintus vaisius nuplauname ir susmulkiname mažais gabalėliais.
3. Dedame džiovintus vaisius į duonos tešlą ir permaišę paliekame pakilti į aliejumi išteptą indą.
4. Pabarstome kepimo formą miltais ir sudedame tešlą į ją.
5. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir kepame joje 45-50 min.
Duoną labai skanu valgyti su įvairiomis užtepėlėmis arba sviestu.

Kūčių bandelės su: aguonomis, grybais, kopūstais

Kūčios, man visada asocijuojasi su tradicijomis ir šeima. Dažniausiai tik po kažkiek laiko ar metų pradedame suprasti, kokios reikšmingos tam tikros smulkmenos. Kokie tradicijas ir kraštą atspindintys patiekalai keliauja ant stalo. Ir tie patiekalai dažniausiai nėra prašmatnūs, į lėkštes jie sudėti visiškai paprastai, nemąstant apie pateikimą. Nes viskas tiesiog yra natūralu, nuoširdu ir skanu :) Tad šioms Kūčioms ir aš ruošiu ir Jums siūlau paprastą, tradicinį patiekalą - bandeles su trimis skirtingais įdarais. Tai puikus sprendimas taupantiems laiką arba prie stalo sukviečiantiems labai skirtingus skonius mėgstančius giminaičius.


Tešlai reikės:
900 g miltų,
500 ml šilto vandens,
11 g sausų mielių,
2 š cukraus,
½ arbatinio šaukštelio druskos,
2 š aliejus + aliejaus kepimui.

Aguonų įdarui:
Trintų aguonų su cukrumi.



Grybų įdarui:
Mėgstamų grybų (aš naudojau šaldytus baravykus),
Svogūno,
Aliejaus kepimui.

Kopūstų įdarui:
pusės kopūsto,
1 morkos,
prieskonių,
aliejaus kepimui.


Kaip gaminti?
1. Sumaišome išsijotus miltus su druska.
2. Palaipsniui supilame į šiltą vandenį mieles, 2 šaukštus aliejaus ir cukrų ir išmaišome. Po to supilame į miltus ir maišome kol gausis minkšta tešla.
3. Dedame tešlą į aliejumi suteptą dubenį, uždengiame ir paliekame pakilti.
4. Tuo metu sutarkuojame morkas ir sukapojame kopūstus.
5. Apkepame morkas ir kopūstus su aliejumi ant vidutinės ugnies kol pagels. nuimame nuo ugnies, kad atvėstų prieš dedant į bandelės vidų.
6. Supjaustome svogūnus ir dedame į kitą keptuve, trumpai pakepiname.
7. Ant kepinamų svogūnų suberiame supjaustytus gabalėliais baravykus, pabarstome druska ir apkepiname kol gražiai pagels. Tuomet taip pat padedame atvėsti.
8. Jei naudojate maltas aguonas, jas reikėtų sumaišyti su šiek tiek vandens kad pasidarytų košelė, taip pat galima pridėti smulkiai pjaustytų riešutų ar razinų. Aš naudojau paruoštas razinas tad džiovintų vaisių jau buvo viduje.
9. Iškočiojame tešlą: galima kvadračiukais, galima apvaliomis formelėmis forma nesvarbu, galite daryti kaip patogiau.
10. Ties tešlos gabalėlio viduriu dedame šaukštą įdaro, sulenkiame tešlą pusiau ir užlankstome galus užspaudant.
11. Kepimo būdai taip pat keli: aš kepiau puode su įkaitintu aliejumi, tačiau galima kepti tiesiog keptuvėje su aliejumi arba sumesti iškepti į orkaitę.

2019 m. gruodžio 15 d., sekmadienis

Saldžios bulvės traškučiai su avokadu, svogūnų laiškais ir lašiša

Ant kiekvieno šventinio stalo man norisi pamatyti kuo daugiau mėgstamų patiekalų. Kad džiugintų ne tik širdį, bet ir skrandį :D Kūčių stalas ne išimtis. Kadangi aš pati labai mėgstu bulves, tiek saldžias, tiek nesaldžias, į Kūčių meniu įtraukiau užkandukus su saldžių bulvių traškučiais.

 Saldžios bulvės traškučiai su avokadu, laiškiniais česnakais ir lašiša
Reikės:
2 saldžių bulvių,
50g. svogūnų laiškų,
2-3 avokadų
100g. sūdytos arba rūkytos lašišos,
Aliejaus kepimui.

Kaip gaminti?
1. Bulves supjaustome griežinėliais ir dedame į įkaitintą aliejų. Išsikepame traškučius.
2. Ant traškučių dedame plonomis riekelėmis pjaustyto avokado, uždedame gabalėlį lašišos ir apibarstome smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais.
Skanaus!