2020 m. lapkričio 17 d., antradienis

Datulių ir graikinių riešutų duona-pyragas

 Lapkričio vidurys. Norėjau sakyti, jog šiemet lapkritis labai skiriasi nuo ankstesnių, bet visgi, jis kažkiek panašus į visus kitus: šiek tiek žvarbus, lietingas, kai norisi daugiau būti namuose (nors ir dėl kitokių aplinkybių) susisukus į antklodę su karšto gėrimo puodeliu - vienoje ir knyga - kitoje rankoje. Net ir pasivaikščiojimų grafikas išliko beveik toks pat. Tik, pastebėjau, jog šį lapkritį atrodo, jog gaminu mažiau nei ankstesniais metais, ir greičiausiai dėl to, kad namai tapo darbo vieta, tad riba tarp darbo valandų ir nedarbo valandų pasidarė labai plona, ir tos virtuvės taip nepasiilgstu, kai darbo dienos metu ne kartą į ją užsuku: tai kavos, tai pietų... Tačiau, nepaisant to, kad atrodo, jog gaminu mažiau, grįžau prie meniu planavimo, o planuoti man patinka, tad nėra visgi to blogo, kas neišeitų į gerą :D

Noriu su jumis pasidalinti receptu, kuris puikiai tinka rudenį (ir ne tik), yra lengvai ir greitai paruošiamas ir jei nelankote draugų, tai valgant su saiku šio deserto turėtų užtekti kokioms 4-ioms dienoms :D

Datulių ir graikinių riešutų duona-pyragas

Maždaug 6-8 porcijoms reikės:

225 g. datulių be kauliukų,
1puodelio verdančio vandens,
100 g. graikinių riešutų,
1,5 arb.š. kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos,
2 puodelių miltų,
100 g. cukraus
120 g. sviesto,
1arb šaukštelio vanilinio cukraus,
1 didelio kiaušinio,
Cinamono (jei mėgstate).

Kaip gaminti?
1. Datules supjaustome gabalėliais, užpilame puodeliu verdančio vandens ir paliekame atvėsti.
2. Kapoklėje susmulkiname miltus, cukrų, sviestą, druską, kepimo miltelius kol masė pasidaro panaši į džiūvėsėlius.
3. Sukapotą masę perpilame į maišyklę su minkymo antgaliu ir supilame graikinius riešutus bei išmaišome.
4. Atskirame inde išplakame kiaušinį su vaniliniu cukrumi ir supilame į masę bei permaišome.
5. Galiausiai į masę įmaišome datules su jau atvėsusiu vandeniu.
6. Viską gerai išmaišome, pilame į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo formą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 55 min. Prieš išimant iš orkaitės patikriname ar prie dantų krapštuko ar medinio iešmelio nelieka tešlos.

Kai duona-pyragas iškepa, palaukite kol šiek tiek pravės ir skanaukite su sviestu ar be jo, su arbata, kava ar kitu gėrimu ;)



2020 m. rugsėjo 25 d., penktadienis

Karštas desertas su slyvomis

 Neneigsiu, aš tikrai labai mėgstu beveik kiekvieną desertą pritaikyti savo skoniui, todėl prieš gamindama patikrinu keletą to paties ar panašaus patiekalo receptų :) Kartais įkvėpimo, ką gaminti pasisemiu ir iš kitų maisto tiklaraštininkių :) Štai vieną savaitgalio rytą užmačiau per "Labas rytas" laidą, kaip "Sezoninė virtuvė" tinklaraštininkė kepė koblerį grilinėje, ir supratau, kad kažkurią dieną tikrai ir pati norėsiu koblerį pasigaminti savo virtuvės orkaitėje :) Taigi, dar vienas receptas norintiems kažko įdomiau, nei klasikinis pyragas su slyvomis - kobleris su slyvomis ;)

8 porcijoms reikės (dariau į porcijinius indelius):

250 g. miltų,

125 g. sviesto,

100 g. cukraus,

2 arb. š. vanilinio cukraus, 

5 valg. š. pieno,

žiubsnelio druskos,

250 g. slyvų,

50 g. cukraus, 

1 valg. šaukšto krakmolo.

Kaip gaminti?

1. Iš slyvų išimame kauliukus, sumaišome su 50 g. cukraus, šaukštu krakmolo ir pakaitiname keptuvėje.

2. Iš miltų, šalto sviesto, 100 g. cukraus, vanolinio cukraus, druskos ir pieno kapoklėje suminkome tešlą.

3. Į porcijinius indelius ant dugno dedame po 3-4 slyvas, ant viršaus dedame tešlą ir dedame kepti 190 laipsnių orkaitėje apie 30 min.

Patiekiame ir valgome su ledais :P


2020 m. rugsėjo 23 d., trečiadienis

Karamelinis obuolių pyragas su riešutais

Ar jau nusiteikėte rudens sezonui? Ruduo, kaip ir visi kiti metų laikai, yra kažkuo žavus ir nepakartojamas :) Tiek rudens gėrybėmis, kurių Lietuvoje rudens laikotarpiu tikrai netrūksta, tiek nepakartojamomis medžių lapų spalvomis ❤️

Be abejonės, vienas iš dažniausiai mano rudenį gaminamų desertų yra - obuolių pyragas ❤️ Obuolių pyragų ir desertų įvairovė praktiškai atspindi medžių lapų spalvų įvairovę rudenį. Taigi, jei tik yra pakankamai noro, galima kiekvieną kartą valgyti vis šiek tiek kitokį obuolių desertą.

Pirmasis obuolių pyragas mano virtuvėje šį sezoną - karamelinis obuolių pyragas su riešutais 😋

8 porcijoms reikės:
3 stiklinių miltų,
170 g. sviesto,
3/4 stiklinės aliejaus,
1 kiaušinio,
5 valg. š. vandens,
žiupsnelio druskos,
1 arb. š. cinamono tešlai ir dar 1 obuoliams,
5 nedidelių obuolių,
220 g. rududu,
1 stiklinės (150g) karijų riešutų.

Kaip gaminti?

1. Paruošiame tešlą: kapoklėje sumaišome miltus, šaltą sviestą, druską ir šaukštelį cinamono. Galiausiai supilame aliejų, išplaktą kiaušinį ir 5 šaukštus vandens ir dar kartą permaišome kol masė tampa vientisa. Dedame į šaldytuvą pastovėti.
2. Obuolius supjaustome skiltelėmis, apibarstome cinamonu ir sumaišome kartu su smulkintais karijų riešutais.
3. Į formą dedame tešlą ir suformuojame kad šiektiek užeitų ant formos kraštų. Sudedame obuolius su karijų riešutais ir ant viršaus užpilame pašildytą (kad būtų minkštesnis) rududu kremą.
4. Dedame į 190 laipsnių orkaitę, kepti 30-35 min. Palaukiame kol šiek tiek pravės ir skanaujame!🎉

2020 m. rugsėjo 22 d., antradienis

Panna cotta su slyvomis

 Ne visada, norint nustebinti draugus skaniu desertu, yra laiko. Tačiau, jei susitikimas yra planuotas, galima pasitelkti daugiau fantazijos ir desertą paruošti iš vakaro ;). Žinoma, kalbu būtent apie tokius desertus, kuriems reikia laiko: nekepti pyragai, želė, panna cotta ir t. t. Kadangi jau kurį laiką šaldytuve stovėjo slyvų, nusprendžiau, kad panaudosiu būtent jas. Taip ir atsirado, ant mūsų stalo panna cotta su slyvomis, kurią drąsiai rekomenduoju ir jums. Tam, kad panna cotta atrodytų dar įspūdingiau, papuošimui panaudojau figos skiltelę ir cukraus debesėlius (tik perspėju, cukraus debesėlius reikia dėti patiekiant, ir ruošti juos prieš pateikimą, nes jie ištirpsta :))

12 porcijų reikės:

800ml grietinėlės,
550g slyvų,
100g cukraus,
13g. atitinkančių želatinos lapelių arba želatinos,
2 arb. š. vanilinio cukraus.

Kaip gaminti?
1. Iš slyvų išimame kauliukus ir sutriname trintuvu kartu su 50 g. cukraus (jei jūsų turimos slyvos saldžios galima dėti mažiau ar net ir iš viso nedėti cukraus).
2. Grietinėlę supilame į nemažą puodą, suberiame likusius 50g. cukraus, vanilinį cukrų ir trintas slyvas, bei dedame ant viryklės pakaitinti.
3. Nedideliame kiekyje šalto vandens dedame išbrinkti želatinos lapelius.
4. Kai grietinėlė su slyvomis yra pakankamai šilta, bet dar neverda, sudedame želatinos lapelius, ir maišant kaitiname kad želatinos lapeliai pilnai ištirptų.
5. Supilstome panna cottas į indelius ir dedame į šaldytuvą stengti 3-4 val arba per naktį.
Patiekiame išėmus iš indelio, tą padaryti paprasčiau pavilgius indelio dugną karštame vandenyje ir stipriai krestelint ant lėkštutės, arba peiliu dar apibrėžus kraštelius, kad lengviau panna cota iškristų. Puošybai galima pasitelkti uogas, vaisius arba net cukraus debesėlius(kaitiname cukrų kol išsilydo, po to jam šiek tiek pravėsus panaudojant šakutę kratome cukrų ant kepimo popieriaus ar indo, kad cukrus stengdamas taptų oriniu papuošimu), tik su tuo cukrumi yra vargo po to valant virtuvę :D

Gal kas nors irgi pasiruošę panna cottai?

2020 m. rugsėjo 14 d., pirmadienis

Nekeptas pyragas su šilauogėmis

 Kai yra daug darbų ir reikalų, tada laikas bėga daug sparčiau :D Štai įsuko ir mane darbai į sūkurį ir tik dabar pastebėjau, jog nepasidalinau su jumis nekepto pyrago su šilauogėmis receptu ;D

Visgo, kol sinoptikai prognozuoja, jog trumpam į mūsų kiemą grįžta vasara, galima pasimėgauti ir tokiu desertu ;)

Reikės:
340 g sausainių,
150 g sviesto,
500 g šilauogių,
400 g riebios grietinėlės,
30 g želatinos,
500 g maskarponės,
6 šaukštų cukraus,
1 citrinos sulčių.

Kaip gaminti?

1. Sausainius sutriname ir sumaišome su sviestu, bei iš šios masės suformuojame pagrindą.
2. Grietinėlę išplakame iki standumo, sudedame maskarponę ir dar kartą permaišome.
3. Šilauoges sutriname trintuvu kartu su cukrumi ir citrinos sultimis.
4. Išbrinkiname želatiną su nedideliu kiekiu vandens.
5. Sumaišome grietinėlės ir maskarponės masę su šilauogių mase. Galiausiai sudedame želatiną ir dar kartą gerai išmaišome.
6. Šilauogių-maskarponės masę pilame ant pagrindo ir dedame į šaldytuvą stingti.
Galima prieš pilant šilauogių masę ant pagrindo dar pridėti šilauogių, bei jomis papuošti pyrago viršų.

Skanaus!

2020 m. rugsėjo 3 d., ketvirtadienis

Baklažanų parmidžiana

 Turiu tokią keistą savybę... Mėgstu bandyti įrodyti ir pakeisti vienokią ar kitokią turimą nuomonę. 😅😅 Nežinau ar čia labiau būdo savybė, ar horoskopo nulemtas bruožas, o gal tiesiog meilė iššūkiams, bet pavyzdžiui kalbant apie maistą, kai vyras pasakė, jog nemėgsta cukinijų ir baklažanų, tai man tapo lyg misija pasistengti parodyti, jog yra puikių, labai skanių patiekalų su šiais ingredientais.😂😂
Tai štai kokia baklažanų parmidžianos (paprastai kalbant baklažanų uzkepėlės) atsiradimo ant mūsų vakarienės stalo istorija. 😏😇 Šis patiekalas puikiai tiks pietums tiems, kas nevalgo mėsos, arba kaip garnyras tiems, kurie be mėsos negali nė dienos ✌️

Reikės (maždaug 4 porcijoms):
600 g baklažanų (2 maži arba vienas didelis),
600 g šviežių pomidorų,
400 g konservuotų pomidorų,
250 g sūrio,
100 g džiūvėsėlių,
2 svogūnų,
2 česnako skiltelių,
Provanso žolelių,
Druskos.

Kaip gaminti?

1. Baklažanus supjaustome apskritimais ir apkepiname sausoje keptuvėje, kad lengvai apskrustų.
2. Keptuvėje su aliejumi apkepiname smulkiai pjaustytus svogūnus ir tarkuotus česnakus. Kai jie lengvai apskrunda supilame gabalėliais pjaustytus šviežius ir konservuotus pomidorus, pabarstome žolelėmis ir druska ir patroškiname.
3. Sūrį sutarkuojame.
4. Kepimo formoje sluoksniuojame: pomidorų tyrė, sūris, baklažanų apskritimai ir t.t. pabaigiant sūriu.
5. Galiausiai užberiame džiūvėsėlių ir dedame kepti į 190 laipsnių orkaitę 30min.
Iškepus leidžiame šiek tiek pravėsti ir galime skanauti!

2020 m. rugpjūčio 25 d., antradienis

Cukinijų virtinukai

 Prieš keletą metų, galvodama ką čia pasigaminti iš cukinijų, atradau ir įsimylėjau cukinijų blynus 💖 Šiemet nusprendžiau, kad reikia pagalvoti dar ir atrasti daugiau receptų, kuriuose galima būtų panaudoti cukinijas :) Taip ir atėjo mintis gaminti cukinijų virtinukus (gnocchi), kadangi iki tol buvau gaminusi juos bulvinius ir iš burokėlių, o tie buvo labai skanūs, kodėl napabandžius ir iš cukinijos, pagalvojau, ir tikrai nenusivyliau skoniu, tad drąsiai rekomenduoju ir jums!


Reikės:

4 puodelių tarkuotos cukinijos (nedidelė cukinija),
2 puodelių miltų,
2 kiaušinio trynių,
50g. kietojo tarkuoto sūrio,
250g. rikotos,
druskos, žolelių,

Padažui:
100g. šaltai rūkytos šoninės, 
200ml 30% grietinėlės,
150 g. tarkuoto kietojo sūrio.

Kaip gaminti?
1. Cukinijas sutarkuojame ir su rankšluostėliu išgręžiame iki maksimalaus sausumo.
2. Cukinijas sumaišome su tryniais, sūriu, rikota, prieskoniais ir miltais. Masė gali kiek kibti prie rankų, bet jei yra per lipni ir skysta, pridedame po truputį miltų, kad būtų galima ją paimti, tik svarbu miltų nepadauginti.
3. Iš tešlos formuojame gyvatėles, kurias pjaustysime į virtinukus.
4. Verdame puode su vandeniu, tol kol virtinukai pakyla į viršų, tada traukiame iš vandens.
5. Išvirtus virtinukus apkepiname keptuvėje su sviestu.
6. Paruošiame padažą: keptuvėje apkepiname smulkiais gabalėliais supjaustytą šoninę, tada supilame grietinėlę ir sudedame sūrį. Maišome, kol padažas tampa vientisa mase.

Pilame padažo, dedame ant jo virtinukų ir apibarstome kietuoju sūriu. Skanaus!

2020 m. rugpjūčio 24 d., pirmadienis

Šokoladinis cukinijų pyragas

Aš labai mėgstu virtuvėje eksperimentuoti... Man patinka į desertus įtraukti daržovių ar čili, labai mėgstu prie mėsos priderinti vaisių, tad mane pažįstantys labai nenustebs išgirdę apie šokoladinį pyragą su cukinijomis mano virtuvėje 😅
Taigi, jeigu darže cukinijų labai daug, drąsiai galite įtraukti pyragą su cukinijomis į receptų sąrašą ;)


Reikės:

2 puodelių miltų,
3 puodelių tarkuotos cukinijos,
170g. sviesto,
1 puodelio (200g.) cukraus,
3/4 puodelio (170g) rudojo cukraus,
1 arb. š. kepimo miltelių,
40g. kakavos,
3 kiaušinių,
0,5 puodelio grietinės arba graikiško jogurto,
0,5 arb. š. druskos.

Kaip gaminti? 
1. Sumaišome ištirpintą sviestą, baltąjį ir rudąjį cukrų bei kiaušinius iki vientisos masės.
2. Į masę suberiame stambiai tarkuotą cukiniją ir grietinę, dar kartą gerai permaišome.
3. Atskirai sumaišome sausuosius ingridientus (miltus, kepimo miltelius, druską, kakavą) ir supilame į prieš tai išmaišytą masę.
4. Pilame masę į formą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 60min, tik jau artėjant link to laiko reikėtų pagaliuku patikrinti, jeigu prie jo tešla nelimpa, reiškia galima išjungti.
5. Viršų galime puošti kaip tik patinka: aplieti šokoladu, papuošti uogomis, apibarstyti cukraus pudra ar aplieti karamele. Aš sudėjau plonai pjaustytas kriaušes ir apliejau šviežiai pasigaminta karamele.
Skanaus!

2020 m. rugpjūčio 20 d., ketvirtadienis

Bao bandelės su traškia vištiena 🤩🤩🤩

Iš tiesų, pirmą kartą paragavau Bao bandelės prieš kiek daugiau nei metus. Man tai pasirodė lengvas, skanus ir puikiai tinkamas greitai užkąsti patiekalas. Nuo tos dienos ir pradėjau "austi" mintį, jog būtinai reikėtų Bao pasidaryti ir pačiai, savo virtuvėje.
Iš esmės, bao - tai mielinės garuose virtos bandelės, kurios valgant yra purios lyg debesėliai 😊

Jei dar neragavote Bao - labai rekomenduoju paragauti, na o jeigu įdomu, kaip tokį patiekalą pasigaminti namuose, dalijuosi receptu!

Bao bandelėms reikės (viso gavosi apie 24 bao bandelės):
3 puodelių miltų,
1 puodelio šilto vandens,
0,5 puodelio pieno,
11g. sausų mielių,
2 šaukštų cukraus,
2 šaukštų aliejaus,
1 arb. šaukštelio druskos
0,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių,
dar 2 arb. šaukštelių cukraus.

Įdarui (iš esmės įdarą galite daryti iš bet ko ką mėgstate):
350g. vištienos filė,
100g. panko džiūvėsėlių,
2 kiaušinių,
mėgstamų žolelių,
druskos,
1 paprikos,
1 mažos cukinijos,
3 vidutinio dydžio morkų,
4 šaukštų sweet čili padažo,
3 šaukštų aliejaus salotoms,
Aliejaus kepimui

Kaip gaminti?

1. Pirmiausia užminkome tešlą bandelėms: inde sumaišome šiltą vandenį ir šiltą pieną, suberiame mieles, 2 šaukštus cukraus ir 2 šaukštus aliejaus. Paliekame pastovėti, kad mielės pradėtų veikti. Dideliame inde sumaišome: miltus, kepimo miltelius, druską, 2 arb. šaukštelius cukraus ir į šį indą supilame mielių masę. Minkome nedideliu greičiu, kol tešla tampa vientisa. Paliekame tešlą uždengtą bent 30 min šiltai, kad pakiltų.
2. Kol tešla kyla paruošiame salotas: supjaustome nedideliais vamzdeliais papriką ir cukiniją, o morkas nuskutame ir sutarkuojame stambia tarka. Užpilame sweet chilli padažu ir aliejumi bei gerai išmaišome.
3. Vištienos filė supjaustome nedideliais gabalėliais, pabarstome prieskoniais ir panaudojant mėsos plaktuką pakalame, kad mėsos gabalėliai pasidarytų ploni. Kepti geriausia tol, kol virsime Bao bandeles.
4. grįžtame prie Bao bandelių. Kai tešla pakyla, imame ją ant stalo, pabarstome miltais, jei tešla šiek tiek lipni ir kočiojame (labai svarbu nepadauginti miltų, ir jei tešla nelimpa tai ir nedėti, arba visai trupučiuką). Iškočiojame vieną didelę formą ir panaudojant puodelį išspaudžiame iš tešlos apskritimus. Tada apskritimus lenkiame pusiau ir su kočėlu prispaudžiame iš viršaus. Dedame virti garuose ir verdame apie 8-10min (daugiau nei 10 tikrai nereikia) viršutinį garintuvo sluoksnį geriausia aprišti rankšluostėliu, kad vandens lašai nekristų ant bandelių.
5. Kol bandelės verda dedame gruzdintis vištieną: pamirkome kepsnelius į kiaušinių plakinį ir į panko džiūvėsėlius. Kepame, kol gražiai apskrunda.
6. Kai bao išverda atskiriame jas per lenkimo liniją arba įpjauname, kad galėtume praverti. Dedame gruzdintos vištienos gabaliuką, salotų ir galime valgyti!

2020 m. rugpjūčio 18 d., antradienis

Ką gaminti iš voveraičių???

 Nesu tikra kaip kitų namuose, bet pas mus, voveraitės tikrai yra populiariausi ir mėgstamiausi grybai 💖💖💖 Ir greičiausiai niekas nepaneigs, jog voveraitės keptos keptuvėje su sviestuku ir šviežiomis virtomis bulvėmis jau yra nuostabus derinys, tačiau... Jeigu, panašiai kaip ir aš audžiate mintį, ką čia pagaminus iš voveraičių šiek tiek kitokio bet ne prastesnio, galiu jums pasiūlyti idėją - Bulvių kroketukus su voveraitėmis ir šonine ;)

Reikės:

1l voveraičių,
100 g. šaltai rūkytos šoninės,
1 svogūno,
apie 600g. bulvių,
2 kiaušinių,
persilado prieskonių,
druskos,
miltų, džiūvėsėlių apvoliojimui, aliejaus kepimui.

Kaip gaminti?

1. Bulves nuplauname, nuskutame ir verdame pasūdytame vandenyje apie 15 min, kol išverda.
2. Voveraites išvalome, nuplauname ir dedame virti pasūdytame vandenyje apie 10 min.
3. Į keptuvę dedame apkepinti smulkintą svogūną, šoninę ir išvirtas nedideliais gabalėliais supjaustytas voveraites.
4. Išvirusias bulves sutriname trintuvu iki košės, sudedame apkepintas voveraites, šoninę svogūnus ir gerai išmaišome. Beriame druskos ir persilado, dar kartą gerai permaišome.
5. Iš masės formuojame rutuliukus, apvoliojame miltuose, pavilgome į kiaušinių plakinį, ir galiausiai apvoliojame džiūvėsėliuose.
6. Kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrunda.
7. Patiekti galima su sweet chilli ar kitu mėgstamu padažu. Skanaus!

Iš esmės ingredienatai praktiškai tie patys, tik tekstūra kitokia. O prie serialo ar filmo jie valgosi ne ką prasčiau nei spraginti kukurūzai ar bulvių traškučiai 😅😅😅

Ledinis pyragaitis su mėlynėmis

Ši savaitė man prasidėjo labai darbingai 💪💪💪

Pirmadienis ofise buvo labai darbingas, o vakaras virtuvėje dar darbingesnis 😅😅😅

Tam kad visa savaitė būtų gera, nusprendžiau pasigaminti desertą, kuriuo galėsiu po sunkios darbo dienos su puodeliu kavos mėgautis šią savaitę 💖 Šį kartą nusprendžiau išbandyti šiek tiek sveikesnį desertą ir vietoje mano mylimo sausainių ir sviesto pagrindo, šį kartą naudojau migdolus ir datules. Galiu pastebėti, kad pagrindas gavosi tikrai labai skanus, tad manau, jog tokį savo desertams naudosiu dar tikrai ne kartą! 👌

Na o jei desertams idėjų pritrūkote ir jūs, dalijuosi puikiu, gaiviu ledinio pyragaičio receptu.

Reikės:

1 stiklinės datulių be kauliukų (apie 200g.),
1 stiklinės migdolų (apie 200g.)
2 šaukštų vandens,
2 stiklinių šviežių arba šaldytų mėlynių,
2 avokadų,
1 citrinos sulčių,
55 g. cukraus (toks kiekis cukraus desertą pasaldina, tačiau jis būna gaiviai saldus, mėgstantiems saldesnius desertus galima cukraus dėti daugiau, arba tiesiog paragaukite masę be cukraus ir nuspręsite kiek cukraus jums pagal skonį reikia ;) )

Kaip gaminti?

1. Trintuvu iki vientisos tešlos masės susmulkiname migdolus ir datules. Besmulkinant jei masė gana sausa įpilame 2 šaukštus vandens ir smulkiname toliau, kol susiformuoja į vientisą masę.
2. Masę išformuojame pasirinktoje formoje ant sviestinio popieriaus (naudojant sviestinį popierių paprasčiau pjaustyti ir išimti iš formos).
3. Trintuve sutriname mėlynes, avokadus, citrinos sultis ir cukrų iki vientisos masės.
4. Mėlynių-avokadų masę pilame ant pagrindo į formą.
5. Jeigu norime viršų papuošiame uogomis ir dedame į kamerą bent kelioms valandoms stingti.

Imame iš kameros, leidžiame atšilti kambario temperatūroje apie 15-20 min, pjaustome, skanaujame!

2020 m. rugpjūčio 14 d., penktadienis

Mėėėlyyyynės! Nekeptas pyragas su chia ir mėlynėmis

 Aš be galo myliu vasarą!💓  Ne tik dėl šiltų orų ir maudynių, ne tik dėl to, kad vasarą mano gimtadienis, bet ir dėl to, kad būtent vasarą Lietuvoje yra ko gero plačiausias uogų ir kitų gėrybių pasirinkimas. Nuostabu mėgautis vietiniais, būtent mūsų kraštams būdingais skoniais 💓
Mėlynės vienos iš tokių uogų, kur, jei jau valgau, tai arba iškart pilu didesnį kiekį į dubenėlį ir šaukštais kabinu su pienu, arba noriu jų tobulą skonį panaudoti desertuose. Būtent vasarą visi vaisiniai gaivūs desertai yra mano numeris 1 pasirinkimas, kai norisi kažko saldaus 😊😊😊
Jeigu savaitgalį važiuosite į svečius arba svečiai atvyks pas jus, drąsiai galite gaminti šį lengvą, gaivų pyragą su mėlynėmis ir chia sėklomis:

Reikės:

1 puodelio mėlynių,
75g. cukraus,
400 g. natūralaus jogurto,
2 arbatinių šaukštelių (apie 10g) želatinos,
300ml puodelio riešutų pieno, arba paprasto pieno,
5 šaukštų chia sėklų,
360g. sausainių,
170g. sviesto.

Kaip gaminti?

1. Susmulkiname sausainius, ant jų užpilame ištirpintą sviestą ir gerai išmaišę kepimo formoje padarome pyrago pagrindą. Padedame vėsiai pastovėti.
2. Į pieną suberiame chia sėklas ir gerai išmaišę padedame šaltai kuriam laikui pastovėti, kad chia sutirštėtų (45-60 min man pakako).
3. Sutriname mėlynes su cukrumi ir jogurtu. Galiausiai į mėlynių masę sudedame želatiną ir gerai išmaišome. (želatinos miltelius prieš pilant į mėlynes ištirpiname nedideliame kiekyje vandens).
4. Sumaišome sutirštėjusį chia pudingą su mėlynių mase.
5. Pilame masę į formą ant sausainių pagrindo ir dedame į šaldytuvą stengti.
6. Praėjus porai valandų ir masei šiek tiek sustengus galima papuošti uogomis, kad jos šiek tiek paskęstų į želinę masę, tada pjaustant stabiliau laikysis ;)

Skanaus! 

Kadangi pati pyrago gamyba trunka neilgai, tačiau pyragas turi pastovėti šaldytuve, tai penktadienio vakarą skyrus pyrago gamybai, visą savaitgalį galėsite mėgautis gauviu mėlynių desertu!


2020 m. liepos 11 d., šeštadienis

Vasariškas desertas su uogomis

Vasara - šviežių uogų sezonas. Tai tikrai vienas iš argumentų, dėl ko taip mėgstu vasarą. 💖
Be abejo, uogas ir vaisius labai skanu valgyti tiesiog vienus be nieko, bet kartais atsiranda noras juos kažkaip įprasminti. Šį kartą mano uogytės buvo panaudotos gaiviam vasariškam desertui tiramisu stiliumi ;)

20*30cm formai apie 9 porcijoms reikės:
500g. braškių,
500g. aviečių,
500g. maskarponės sūrio,
400g. 30 proc. riebumo grietinėlės,
100 g. cukraus,
apie 400 ml stiprios kavos,
300 g. lady finger sausainių (pavyko lengvai rasti LIDL parduotuvėje).

Kaip gaminti?
1. Plaktuvu iki standumo išplakame grietinėlę su cukrumi.
2. Sudedame į grietinėlę maskarponę ir dar kartą permaišome iki vientisos masės.
3. Uogas nuplauname ir braškes papjaustome šiek tiek mažesniais gabalėliais.
4. Užplikome kavos ir pradedame sluoksniuoti formoje: sluoksnis į kavą pamirkytų sausainių (mirkyti reikia labai trumpai: vienas galas, kitas galas ir dedame, jei mirkysite ilgiau pradės bliukšti sausainiai), antras sluoksnis - maskarponė su grietinėle, trečiasis sluoksnis uogos, pakartojame dar kartą sluoksniavimą ir dedame į šaldytuvą porai valandų atvesti ir sutvirtėti.
5. Imame, pjauname, ragaujame 😛