Kol šalių sienos dar pilnai neatidarytos, ir kelionių reikia palaukti, tenka pakeliauti virtuvėje 😇😎😄
Pasilepinti šviežiais desertais ar kitais patiekalais, kurie atspindi vieną ar kitą šalį ir prie kavos puodelio pasvajoti apie visus kraštus, kurie dar laukia! 🤩🥳😍
Šį kartą mano virtuvėje - Portugalija, ir pasakiškieji pyragaičiai - pastéis de nata!😍😍😍
Reikės:
Tešlai:
170g. labai minkšto, kurį laiką kambario temperatūroje pastovėjusio sviesto,
1 ir 3/4 stiklinės miltų,
2/3 puodelio vandens,
žiupsnelio druskos.
Įdarui:
1 puodelio cukraus,
1 arb. šaukštelio cinamono,
2/3 puodelio vandens,
1 puodelio ir 6 šaukštų pieno,
6 didelių kiaušinio trynių, (iš baltymų vėliau galima pasidaryti pavlovas arba morenginius pyragaičius, tai siūlau jų neišmesti ;) ),
0,5 puodelio piltų.
Kaip gaminti?
1. Paruošiame tešlą. Maišytuve išmaišome miltus su druska ir vandeniu iki vientisos labai lipnios masės. Tą masę negailint apibarstome miltais iš abiejų pusių (aš dėjau iš karto ant sviestinio popieriaus, kad būtų paprasčiau perkelti) ir paliekame 10 min. pastovėti.
2. Tada vėl imame tešlą iškočiojame ją iki gana plono stačiakampio ir mažais gabalėliais uždedame minkštą sviestą ant tešlos, bei paskirstome peiliu lyg ant sumuštinio.
3. Tešlą užlenkiame iš abiejų kraštų kaip "lankstinuką" dešinę pusę iki vidurio ir tada kairę ant viršaus. Pasukame 90 laipsnių kampu ir vėl iškočiojame iki plono stačiakampio, vėl aptepame sviestu ir dar kartą sulankstome į "lankstinuką".
4. Galiausiai iškočiojame tešlą dar kartą, užtepame trečią ir paskutinį minkšto sviesto sluoksnį ir susukame tešlą į ritinį. Dedame į šaldytuvą bent 2 valandoms, bet drąsiai galima palikti ir per naktį. (Aš. be abejo, mėgstu desertus ragauti tada, kai nusprendžiu juos pasigaminti, tai palaikiau tik 2 val :D).
5. Per tą laiką galima paruošti įdarą. Mažame puode pakaitiname kol ištirpsta cukrų su vandeniu ir cinamonu. Po to nukeliame nuo ugnies ir paliekame atvėsti.
6. Atskirame inde sumaišome pusę puodelio miltų su 6 šaukštais pieno. Kitame mažame puode pakaitiname likusį puodelį pieno ir kai jis užverda, maža srovele pilame į miltų ir pieno masę ir išmaišome iki vientisumo. Tada supilame cukraus masę. Ir galiausiai supilame išplaktus kiaušinių trynius.
7. Kai praeina 2val ar daugiau laiko, kol tešla stovi šaldytuve, traukiame tešlą iš šaldytuvo ir ritinį supjaustome indelio aukščio gabalėliais. Dedame ritinio gabalėlius į indelį, kuriame kepsime pyragaičius, ir pamirkę pirštus vandenyje, kad tešla neliptų prie rankų nuo centro į kraštus pradedame formuoti pyragaičių pagrindą. Šonai gali būti gana ploni, bet apačia negali būti labai plona, tam, kad pyragėlių įdaras neišbėgtų.
8. Kai pyragėlių pagrindas paruoštas ir jau yra indeliuose, perkošiame įdarą, kad visi gumuliukai pasiliktų sietelyje ir pilame į indelius su paruošta tešla taip, kad prisipildytų po 2/3 pyragaičio. Nes kepant pyragaičiai šiek tiek iškils.
9. Kepame labai gerai įkaitintoje orkaitėje ant maksimalios temperatūros. Pas mane maksimali buvo 250 laipsnių, tad, man kepti reikėjo 20-25min. Tačiau, jei orkaitę galima įkaitinti iki 280 ar 290 laipsnių, tada gali pakakti ir 10-12 min kepimo. Svarbu stebėti, kad pyragaičių viršus bent vietomis pajuoduotų.
Skanaus!